Angsten
Als jij jezelf herkent in het bedenken van rampscenario’s en altijd kijken naar de risico’s? Liever niet meer de deur uit gaan maar anderen je boodschappen laten doen? Supermarkten, pleinen en busstations vermijden? Of plekken met veel mensen vermijden? Vreselijk bang zijn voor spinnen of met een grote omweg de hond van de overburen vermijden? Heb je echt last van je angsten en beïnvloeden je angsten je dagelijkse leven?
Dan doe je er goed aan contact met ons op te nemen want je bent bij ons aan het goede adres om aan je angststoornis of je fobie te werken. Cognitieve gedragstherapie boekt bij de behandeling van depressie goede resultaten, evenals EMDR.
Somberheid & depressie
Voel je je al een tijd somber, moe en lusteloos en lig je liever in bed dan dat je opstaat? Heb je de laatste tijd minder of juist meer honger? Je kunt je misschien niet meer goed concentreren waardoor een boek lezen of je focussen op je werk of huishouding niet meer lukt? Misschien lig je s’ avonds in je bed te malen en kun je de slaap niet vatten. Als je dan wel in slaap bent gevallen word je midden in de nacht wakker en kun je niet meer in slaap komen. Mogelijk is er sprake van een depressie en daarin sta je niet alleen. Bijna 19% van de Nederlandse bevolking heeft ooit in zijn of haar leven last gehad van een depressie. Bij vrouwen komt een depressie bijna twee keer zo vaak voor als bij mannen. Bij 40% van de mensen met een depressie, treedt binnen twee jaar opnieuw een depressie op. Alle reden dus, om contact met ons op te nemen en je depressie in de hand te nemen. Een therapie als cognitieve gedragstherapie boekt bij de behandeling van depressie goede resultaten.
ADHD
Als je drukker bent dan de gemiddelde mens, kan dit de nodige problemen opleveren in je persoonlijke leven en je relaties, zoals met je partner of met je kinderen, of in je werk. Drukker zijn merk jij soms aan je lijf, je kunt moeilijk stil zitten en bent altijd in beweging, maar kun je ook merken in je hoofd. Je gedachten houden nooit op en springen van de hak op de tak.
Daarnaast kun je moeilijkheden ervaren met het richten en het vasthouden van je aandacht waardoor bijvoorbeeld het lezen van een boek of het afmaken van een klusje, je moeilijk valt. Ook kun je problemen ervaren met je ‘rem’. Dan is het voor jou moeilijk om te stoppen als je bijvoorbeeld eenmaal aan het praten bent of ben je impulsiever dan anderen waardoor je eerst doet en dan pas denkt. Het is begrijpelijk dat ADHD de nodige gevolgen heeft voor jouw leven!
Dwangklachten
Heb jij last van steeds terugkerende gedachten die je maar niet los kunt laten? Probeer jij met je dwanghandelingen te voorkomen waar je eigenlijk bang voor bent? Dit uit zich misschien bij jou in het veelvuldig schoonmaken, twintig keer per dag of meer je handen wassen, lichtknopjes aan en uit blijven doen, ramen en deuren controleren of ze nu echt dicht zijn. Je vertrouwt je eigen handelingen niet meer. Uiteindelijk word je helemaal gek van jezelf omdat je er niet meer mee op kunt houden.
In onze psychologenpraktijk noemen we de combinatie van nare gedachten en de dwanghandelingen ‘ obsessief compulsieve stoornis’. We kunnen je in de intakefase uitleggen wat de oorzaak is van je obsessieve handelen en denken en maken een plan van aanpak om je obsessies te verminderen. Hierdoor voel je je eindelijk weer rustig in je hoofd en heb je weer tijd voor andere dingen!
Eetproblemen
Ben je constant met je gewicht bezig, let je enorm op wat je eet en tel je al je calorieën? Blijkbaar houdt je gewicht je enorm bezig. Misschien is het bij jou ook zo dat je als je het gevoel hebt dat je te veel eet, je zorgt dat je overmatig veel beweegt om het eraf te trainen of misschien ga je nog een stapje verder en geef je zelfs over of gebruik je laxeermiddelen. Herken je jezelf in deze beschrijving, dan is er bij jou wellicht sprake van eetproblematiek. Denk je hierbij hulp en begeleiding nodig te hebben, neem dan contact op met onze assistente Betty die een afspraak voor je kan maken bij een van onze psychologen die veel ervaring heeft met het begeleiden en behandelen van cliënten met eetproblematiek.
Misschien ziet jouw eetprobleem er anders uit en eet je juist te veel, in het geheim en heb je last van eetbuien (overmatig veel eten in een korte tijd). Ook hierbij kunnen we je helpen je impulsen te leren beheersen en je begeleiden zodat je dit ook op de lange termijn vol kunt houden.
Tegenwoordig hoor je in de media veel berichten over de ‘vervetting’ van onze maatschappij, deze berichten leveren een bijdrage aan het groeien van de dieetindustrie. Een actueel onderzoek laat zien dat diëten en vasten mensen ziek kan maken en hen juist in gewicht kan laten toenemen! Diëten werkt dus averechts! Daarnaast laat het onderzoek zien dat diëten op jonge leeftijd een signaal kan zijn voor psychische problematiek op latere leeftijd.
Als je constant bezig bent met diëten om er beter uit te zien en een ‘sociaal acceptabel’ laag gewicht te krijgen, kan dat leiden tot slankheidswaan en een verhoogt risico om een eetstoornis te ontwikkelen, zoals Anorexia of Boulimia.
Onderzoek bij tweelingen heeft ook aangetoond dat bij Magerzucht erfelijkheid een belangrijkere rol lijkt te spelen als de omgeving. Maar de wisselwerking tussen erfelijkheid en omgeving is complex en een speciaal ‘gen’ voor Anorexia is nog niet gevonden.
Herken je jezelf in het bovenstaande of heb je behoefte aan hulp, neem dan gerust contact op met onze assistente Betty.
Levensvragen
Levensvragen waarbij je zoekt naar het antwoord op voor jou belangrijke en essentiële thema’s. Je staat als het ware op een kruispunt waarbij je niet weet welke kant je op wilt of moet gaan. Dit houd je bezig, je piekert en slaapt wellicht minder dan anders. Maar doordat je geen keuze maakt zit je vast in je situatie en kom je niet je niet in beweging. Door de dialoog op te zoeken met vrienden, je partner of collega’s hoop je steun te vinden en wel een keuze te kunnen maken. Soms echter brengt het niet wat je verwacht had te vinden bij hen en is het tijd om een professionele gesprekspartner te zoeken om uiteindelijk wel tot een keuze te kunnen komen.
Kinderen
Voor kinderen is het mogelijk nog erger om overgewicht te hebben dan voor volwassenen. Dikke kinderen hebben het op school zwaarder, ook al zijn ze nog zo aardig of zijn hun cijfers nog zo hoog. Pesten maakt voor vooral de puberteit een zware periode en kan het zelfbeeld van dikke kinderen negatief beïnvloeden en zelfs leiden tot psychische problemen. Als ouder voel je je machteloos als je kind niet lekker in zijn vel zit, aan de andere kant heb je misschien de neiging om je kind troost te bieden met een extra zakje chips of een beker chocolademelk met slagroom. Als jij als ouder, samen met je kind wilt leren om op een gezondere manier bezig te zijn met gewicht, eten en lichaam dan ben je bij onze psychologen aan het juiste adres. Je kunt ons bellen voor het maken van een afspraak.
Relatieproblemen
Relaties zijn belangrijk in het leven van mensen. Maak jij je al langer zorgen over jullie relatie? Heb je het gevoel dat jullie in een sleur zijn beland of hebben jullie al langere tijd last van spanning? Ben je seksueel uitgekeken op je partner? Ben jij of je partner misschien vreemd gegaan of merk je dat je behoefte hebt aan meer ruimte of juist meer verbinding in jullie relatie? Regelmatig veroorzaken relatieproblemen psychische klachten zoals slaapproblemen, verlies van eetlust en piekeren. Vaak is een vastgelopen communicatiepatroon de oorzaak en heb je het gevoel steeds weer in dezelfde valkuilen te stappen met je partner. Wil jij aan je relatie werken, neem dan contact op met onze praktijkassistente. Onze therapeuten helpen jou en je partner om aan je relatie te werken.
Soms echter is werken aan je relatie een gepasseerd station en dan kunnen onze therapeuten jullie helpen om de relatie op een gepaste manier af te ronden, het maken van een ouderschapsplan en deeltijd ouderschap vorm te geven.
Rouw
Rouw na het verlies van een dierbare of naaste maar ook na een scheiding, ontslag, een miskraam. Rouw en pijn en ongewenste kinderloosheid, ziekte, abortus. Hoe je met verlies omgaat, hangt af van wat je al in je leven hebt meegemaakt als persoon maar het hangt ook af van je persoonlijke manier van omgaan met ingrijpende situaties. Lukt het je om de steun te vinden die je nodig hebt, je eigen tijd en ruimte in te nemen om te kunnen rouwen, dan verloopt het proces waarschijnlijk goed voor jou en merk je langzamerhand dat je steeds beter kunt omgaan met de pijn die het verlies met zich meebrengt en merk je misschien ook dat die pijn op den duur minder gaat worden.
Lukt het je minder goed om steun te vinden, gun je jezelf niet de tijd en de ruimte om het verlies te verwerken of heb je al te veel meegemaakt in je leven en kan dit verlies er nauwelijks bij of ben je bang dat je het niet aankunt om het verdriet daadwerkelijk te voelen en vermijd je het verdriet daarom. Dan is het mogelijk dat jouw rouwproces verstoord gaat verlopen. Dit kun je merken aan bijvoorbeeld plotselinge huilbuien, je bed niet meer uitwillen, of juist emotieloos zijn. Wanneer je professionele hulp nodig hebt, kunnen wij je begeleiden in je rouwproces om hierna weer krachtiger in het leven te staan. En je weer sterk genoeg te voelen om te kunnen leven met je verlies.
Sociale problemen
Heb jij moeite met het aangaan van relaties en het vasthouden ervan? Maar jij hebt wel die behoefte om relaties aan te gaan. Misschien is er die angst om negatief beoordeeld te worden door anderen en maak je daarom geen contact. Of ervaar jij ook deze problemen, maar voel je niet de innerlijke behoefte aan contact wat jou anders maakt dan anderen.
Wil je weten waar je sociale problemen vandaan komen en wil je leren sociale contacten aan te gaan en vast te houden? In gesprek met ons proberen we je antwoord te geven op je vragen en je vaardigheden te leren die je in staat stellen wel contact te maken en dit vast te houden. Herken je jezelf in dit verhaal, dan is het wellicht goed om een eens met onze assistente te bellen om te vragen of je bij ons terecht kunt voor een afspraak.